Dywan do kuchni- jaki wybrać?
Dywan jest niezwykłym elementem, który może znacznie odmienić wnętrze, a przede wszystkim nadać mu oryginalnego i przytulnego wyglądu. Najrzadziej jednak wykorzystujemy go w kuchni, jednak dzięki niemu, możemy pozbyć się typowo kuchennego charakteru wnętrza i sprawić, że nawet nasza kuchnia będzie prezentowała się zachwycająco. Jak wiadomo, warunki panujące w pomieszczeniu kuchennym, co prawda nie sprzyjają temu, by rozłożyć tam pokaźny dywan. Nie jest to jednak niemożliwe, o ile wybierzemy jego odpowiedni model.
Dywan kuchenny w odpowiednim rozmiarze
Dywan kuchenny nigdy nie powinien być zbyt duży. Nie potrzeba bowiem pokrywać nim całej podłogi, gdyż byłoby to niezwykle niefunkcjonalne. Zwykle poleca się go rozłożyć w centralnej części pomieszczenia lub ulokować go pod strefą roboczą w kuchni. Zrezygnować za to należy z rozkładania dywanu tuż pod kuchenką i piekarnikiem, gdyż tłuszcz i inne zabrudzenia, mogą go znacznie uszkodzić.
Dywan kuchenny nie powinien być też zbyt duży, gdyż wówczas o wiele trudniej będzie go zebrać i wytrzepać na zewnątrz. Co więcej, mniejsze modele o wiele łatwiej zabezpieczyć go przed przemieszczaniem się np. przymocowanym podkładem antypoślizgowym.
Dywan kuchenny- lepiej unikać gładkich modeli
Niestety w kuchni zupełnie odradza się stosowanie gładkich i jednokolorowych modeli dywanów. Jak łatwo można się domyślić, na tego typu dywanach kuchennych wszystkie zabrudzenia będą od razu widoczne. Podobnie sprawa wygląda w przypadku wzorzystych dywanów, jednak w jasnych odcieniach.
Zwykle najlepszym wyborem okazują się stylizowane dywany perskie, które wpasują się w różnorodne aranżacje, zarówno te tradycyjne jak i stylizowane na amerykańskie czy skandynawskie. Dodatkowo zwykle są one niezwykłe ciepłe i nadają wnętrzu przytulnego wyglądu. Co więcej, im więcej wzorów tym lepiej, ponieważ zabrudzenia będą mniej widoczne.
Dywanik kuchenny dostępny na stronie SklepEureka.pl.